Om Kartongmatchen

Kartong­matchen 2024/2025

Var med i matchen för ökad återvinning av kartongförpackningar!

Kartongmatchen är en tävling samtidigt som ni lär er mer om återvinning, miljö och hållbarhet

Sedan starten har närmare 330 000 elever och förskolebarn deltagit i återvinningstävlingen ”Kartongmatchen”. Tillsammans har de hjälpt till med att öka återvinningen* av kartongförpackningar. Det är bra, men det är fortfarande inte alla kartongförpackningar som samlas in! Det vill vi ändra på!

 • Anmälan är öppen, tävlingen startar i augusti och pågår fram till 13 april 2025.
 • Kartongmatchen består av 5 olika utmaningar. Ni kan välja att göra en av utmaningarna eller alla fem.
 • Ni bestämmer själva om ni vill arbeta med Kartongmatchen under en kortare period eller under en längre.
 • Utmaningarna är lätta att anpassa efter era barn och elevers förutsättningar.
 • Laddar ni upp era bidrag i utmaningen ”Återvinningskampanjen” senast den 13 december, har ni möjlighet att vinna en mockup med er panel tryckt på. (En mockup är en prototyp av en mjölkförpackning)
 • Varje utmaning ger er en lott när vi drar vinnarna efter avslutad tävling. Ju fler utmaningar ni har gjort desto större chans att vinna.
 • Vi drar en vinnare i kategorin förskola, en vinnare kategorin F-3 och en vinnare i kategorin 4-6.

Innan ni börjar med första utmaningen gör ni en introduktion för att öka förståelsen av bl.a. varför vi ska återvinna, hur går återvinning av kartongförpackningar till, varför kartongförpackningar finns i olika storlekar och former, vad menas med förnybart material… Det finns ett framtaget material med faktafolder, sagor, PowerPoint presentationer, övningar och filmer som ni kan använda er av innan ni börjar arbeta med utmaningarna.

* Kartongförpackningarna är återvinningsbara där infrastruktur är på plats.

Kartongmatchen 6 Kids

Frågor & svar

 1. Anmäl här
 2. Aktivera ditt konto via bekräftelsemailet. Därefter kan du logga in på Mina sidor. Titta i din skräppost om du inte fått något
 3. När kontot är aktiverat, kör igång! Lycka till!

För att sätta tävlingen i ett pedagogiskt sammanhang får ni hjälp av ett introduktion- och inspirationsmaterial med faktatexter, sagor, PowerPoint-presentationer, övningar och filmer om återvinning. Allt finner ni under introduktion på varje utmaning samt i material och materialarkiv.

Utmana övriga avdelningar på förskolan att göra detsamma, vilket ger er möjligheter till samarbete, inspiration och utmaningar!

 1. Anmäl här
 2. Aktivera ditt konto via bekräftelsemailet. Därefter kan du logga in på Mina sidor. Titta i din skräppost om du inte fått något
 3. När kontot är aktiverat, kör igång! Lycka till! 

För att sätta tävlingen i ett pedagogiskt sammanhang får ni hjälp av ett introduktions- och inspirationsmaterial med faktatexter, sagor, PowerPoint-presentationer, övningar och filmer om återvinning. Allt finner ni under introduktion på varje utmaning samt i material och materialarkiv.

Utmana övriga klasser på skolan att göra detsamma, vilket ger er möjligheter till samarbete, inspiration och utmaningar!

Kartongmatchen består av fem utmaningar. Ni bestämmer själva hur många av utmaningarna ni gör och i vilken ordning. Utmaningarna kan göras under hela tävlingsperioden, 12 augusti 2024 – 13 april 2025. Ni har möjlighet att vinna ett bonuspris i utmaningen ”Återvinningskampanjen”  om ni laddar upp era bidrag senast den 13 december. 

De fem utmaningarna är:

 • Kartongrekordet
 • Återvinningskampanj
 • Vår kartongslogan
 • Kartongkreativ
 • Berätta för 100

Ni väljer vilken utmaning ni vill börja med. När den är klar loggar ni in på Mina sidor och redovisar den. För varje utmaning ni redovisar kommer det att visas som en sammanställning på deltagarsidan.

Hur vinner man?

Tävlingen avslutas den 13 april 2025. 

En förskola vinner 10 000 SEK till en grönare förskola, F-3 vinner 10 000 SEK till en grönare skola och 4-6 vinner 10 000 SEK till en upplevelse. 

Vinnarna utses genom lottning. En redovisad utmaning= en lott i dragningen. Ju fler utmaningar ni gör desto större är era chanser när vi drar vinnarna!

Kontakta oss

Efter du skickat din fråga så får du svar inom ett par arbetsdagar.