Om Kartongmatchen

Kartong­matchen 2023/2024

Var med i matchen för ökad återvinning av kartongförpackningar. 

Kartongmatchen är en tävling som består av tre ”matcher”.

De senaste åren har närmare 320 000 elever och förskolebarn deltagit i återvinningstävlingen ”Kartongmatchen”. Tillsammans har de hjälpt till med att öka återvinningen så idag samlas 50% av alla kartongförpackningar in till återvinning!* Det är bra, men det är fortfarande hälften av alla kartongförpackningar som inte samlas in! Det vill vi ändra på!

 • Tävlingen pågår från slutet av maj och avslutas den 17 mars 2024. Ni kan anmäla er när ni vill under denna tidsperiod.
 • Ni bestämmer själva om ni vill arbeta med Kartongmatchen under en kortare period eller under en längre.
 • Uppgifterna i matcherna är lätta att anpassa efter era barn och elevers förutsättningar.
 • Alla förskoleavdelningar och klasser som slutför de tre matcherna, är med i utlottningen av fina priser. I varje match kan varje förskoleavdelning/klass vinna ytterligare priser, snabbhetspris, om matchen redovisas innan angivet datum.

För att sätta tävlingen och återvinning av kartongförpackningar i ett sammanhang finns ett framtaget inspirationsmaterial med faktafolder, sagor, PowerPoint presentationer, elevövningar och filmer. Inspireras gärna av materialet och det är givetvis fritt fram att göra någon av matcherna utom tävlan. Lycka till och välkomna att vara med i Kartongmatchen 2023/2024!

* Kartongförpackningarna är återvinningsbara där infrastruktur är på plats.

Kartongmatchen 6 Kids

Frågor & svar

 1. Anmäl här
 2. Aktivera ditt konto via bekräftelsemailet. Därefter kan du logga in på Mina sidor. Titta i din skräppost om du inte fått något
 3. Välkomstpaket för match 1 kommer till den postadress du angivit
 4. Kör igång och lycka till! Håll koll på datum för snabbhetspriser!

För att sätta tävlingen i ett pedagogiskt sammanhang får ni hjälp av ett inspirationsmaterial med faktatexter, sagor, PowerPoint-presentationer, övningar och filmer om återvinning. Allt finner ni under material och materialarkiv.

Utmana övriga avdelningar på förskolan att göra detsamma, vilket ger er möjligheter till samarbete, inspiration och utmaningar!

 1. Anmäl här
 2. Aktivera ditt konto via bekräftelsemailet. Därefter kan du logga in på Mina sidor. Titta i din skräppost om du inte fått något
 3. Kör igång och lycka till! Håll koll på datum för snabbhetspriser!

För att sätta tävlingen i ett pedagogiskt sammanhang får ni hjälp av ett inspirationsmaterial med faktatexter, sagor, PowerPoint-presentationer, övningar och filmer om återvinning. Allt finner ni under material och materialarkiv.

Utmana övriga klasser på skolan att göra detsamma, vilket ger er möjligheter till samarbete, inspiration och utmaningar!

Kartongmatchen består av tre olika matcher, match 1, 2 och 3. Ni bestämmer själva när ni gör matcherna och i vilken ordning. Matcherna kan göras under hela tävlingsperioden, dock utmanas ni i varje match av ett snabbhetspris som är helt frivilligt. 

De tre matcherna är:

 • Match 1: Sortera och återvinn
 • Match 2: Återvinningskampanjen
 • Match 3: Berätta för 100

När ni gjort klart en match loggar du in på Mina sidor och redovisar den. I takt med att ni gör klart matcher kommer det att visas som en sammanställning på deltagarsidan.

Hur vinner man?

Tävlingen avslutas den 17 mars 2024. 

För att ha chans på huvudpriset ska de tre matcherna vara redovisade när tävlingen avslutas. 

Priset är bl.a. 10 000 SEK till en grönare förskola samt vinner F-3 10 000 SEK till en grönare skola. 4-6 vinner 10 000 SEK till en upplevelse. Vinnarna får också var sin återvinningskasse.

Vinnarna av huvudpriset sker genom lottning.

Kartongmatchens vänner

Arla Logo
God Morgon
Skånemejerier Logga
Norrmejerier Logo
Fiskeby Logo
FTI Logo
Avfall Sverige Logo
Mjölk.se Logo

Kontakta oss

Efter du skickat din fråga så får du svar inom ett par arbetsdagar.