Kartongmatchens vänner

Klicka på våra vänners logotyp för att läsa mer.

Mår korna bra, blir också mjölken bra

I Sverige har vi en djurskyddslag som är till för att måna om våra djur, stora som små. Detta är något som Skånemejeriers mjölkbönder väldigt noga arbetar med på sina gårdar. Det är egentligen en självklarhet, för mår korna bra så blir också mjölken bra. Här kan du läsa om arbetet som sker ute på gårdarna där vi sätter kornas välbefinnande i centrum. Nästa gång du tar en klunk mjölk eller äter en bit ost från oss så kanske det känns lite extra bra i magen och hjärtat? Tack för att du väljer vår mjölk!
www.kohälsa.se

Häng med in i ladugården

Gården vi besöker är en rätt vanlig bondgård någonstans i Skåne. Den består av flera olika hus. Ett där bonden med familj bor, en maskinhall, lite andra små byggnader, en silo för fodret och så förstås själva ladugården och beteshagarna där korna och kalvarna bor. På gården finns också traktorer och en massa redskap som plog, harv, såmaskin, tröska, vält och lastmaskin som behövs för att göra livet så bra som möjligt för bonden och korna . Jorden ska brukas, gödslas och vårdas så att den får näring och får gräset att växa bättre.
www.kalvin.mu
kalvin.mu/mjolkens-vag/

Miljö och socialt ansvar

Läs vår hållbarhetsrapport:
foretag.skanemejerier.se/hallbarhetsrapporter/

Skånemejerier på Facebook

Skånemejerier på Instagram

Arla Minior

Arla erbjuder skolbarn i årskurs 1-3 bondgårdsbesök. Barnen får uppleva livet på mjölkgården, komma nära djuren och se var mjölken kommer ifrån. Här finns även skolmaterial att ladda ner.
www.arla.se/minior/

Arlakadabra

Här finner du enkla pyssel, smarriga recept, kalasidéer och en massa annat skoj.
www.arla.se/arlakadabra/

Pysselpaneler

Ladda ner pdf

Arla – Odla blommor och hjälp bina!

Hjälp våra små surrande vänner genom att odla blommor för bin i din Arlaförpackning.
Odla blommor och hjälp bina! | Arla

Norris och Sunna på sopjakt

Vet du vart allt skräp tar vägen? Tillsammans med Norris och Sunna får vi lära oss om hur man återvinner och hur viktigt det är att inte slänga skräp i naturen.
Ladda ner pdf!

Allt om mjölk

Hur går det egentligen till på mjölkens väg från gården till ditt kök? Och visste du förresten att mjölk är mest näringstät i relation till sin klimatpåverkan? Lär dig allt du behöver veta om din norrländska mjölk här!

Återvinn din förpackning

Återvinning är en liten insats som i förlängningen har en stor inverkan på miljön. När man verkar i så nära samspel med naturen som Norrmejerierna gör, har man ett ansvar för att agera långsiktigt – i stort som smått. Genom att återvinna dina förpackningar är du med i det arbetet och sparar på vår jords resurser. Här kan du läsa hur du återvinner dina förpackningar.

Om Fiskeby Board

Fiskeby grundades i Norrköping 1637 som en av Europas första tillverkare av papper. Idag är vi ensamma i Skandinavien om att tillverka förpackningskartong av 100% returfiber.

Vi är också det enda kartongbruket i Skandinavien som tar emot kartongförpackningar som lämnats till återvinning.

Engagemanget för att bidra till en hållbar utveckling finns djupt inbäddat i våran verksamhet. Vi strävar efter att minimera vår miljöpåverkan i varje steg av tillverkningsprocessen. Kartongåtervinning är bra för miljön eftersom det sparar energi och bidrar till ett effektivt nyttjande av naturens resurser vilket främjar den cirkulära bioekonomin. Papper och kartong har ett lågt koldioxidavtryck som ytterligare minskar när den återvinns eftersom koldioxid fortsätter att lagras i fibrerna när de används vidare.

Förpackningsmaterialet återvänder till oss efter att ha passerat producent-, detaljist-, konsument- och återvinningsleden. Kretsloppet fungerar tack vare ett ständigt tillskott av förpackningar gjorda av färsk fiber från skogsindustrin. För att ytterligare minska vår miljöpåverkan använder vi förnybar energi. Det som inte kan tas tillvara i kartongproduktionen energiåtervinner vi för att producera ånga för värmning och torkning i processen samt en del av den el som behövs i anläggning. Från 2015 har vi även en egen biogasanläggning som renar fabrikens avloppsvatten.
www.fiskeby.com

På Fiskeby pågår tre parallella kretslopp:

  • I fiberkretsloppet tillverkar vi kartong av 100% returfiber.
  • I energikretsloppet tillverkar vi energi av rester från kartongtillverkningen och andra återvunna material.
  • I vattenkretsloppet producerar vi klimatneutral biogas av processavloppsvatten.

Massatillverkning

Returförpackningarna blandas med vatten i en så kallad trumma. I trumman separeras plast i exempelvis mjölkförpackningar från pappersfibern med hjälp av ljummet vatten. Pappersfibern används som råvara i kartongtillverkningen medan plast och annat som inte kan användas till kartong energiåtervinns och blir till ånga som torkar kartongen.

Avfall Sverige

Läs mer om materialåtervinning
www.avfallsverige.se

Mjölk.se

På Mjölk.se finns allt du behöver veta om mjölk och mjölkprodukter när det gäller barn, hälsa och miljö.
mjolk.se

Om skolmjölk
Mjölk i förskola och skola

Mjölkkampen – mjölk överlägsen måltidsdryck i skolan

Om skolfrukost
Skolfrukost

Mjölk.se Facebook

Om oss
God Morgon® har varit en del av svenska folkets frukostvanor sedan 1976 när vi lanserade den klassiska kartongjuicen. Sedan dess har vi ständigt strävat efter att skapa och inspirera till vanor som bidrar till en bättre morgondag – både för människan och planeten. Idag är vi ett av Sveriges mest älskade juicevarumärken och har både klassiska storsäljare som apelsin- och äppeljuice samt andra spännande smakblandningar. Läs mer om God Morgon och våra produkter här: https://godmorgon.com/se

Barn och cancer hör inte ihop
God Morgon® är stolt huvudsponsor till välgörenhetsprojektet Team Rynkeby som årligen samlar in miljonbelopp till Barncancerfonden och Barnhjärnfonden. Sedan starten 2011 har projektet samlat in 265 miljoner SEK till förmån för barn som lider av svåra sjukdomar. Vi är inte i mål förrän varje barn har rätt till ett långt och friskt liv!

Kontakta oss

Efter du skickat din fråga så får du svar inom ett par arbetsdagar.