Stenmoskolan
3b

Kommun: Huddinge kommun

Verksamhet: Klass 3

Antal barn/elever: 28 st

Pedagogens namn: Christina Junås

Redovisade uppgifter

"Förutom att vi jobbat med våra mjölkkartonger samt pratat återvinning, klimatkris och konsumtion i klassrummet så har vi haft ett miljöäventyr i skogen. Äventyret: Alla klasser på skolan fick ett brev från ”Greta Thunberg” som önskade hjälp i skogen. Väl i skogen jobbade vi med att rena vatten med hjälp av olika filter, rädda isbjörnar, rensa skräp från havet, sortera skräp i återvinningskärl samt välja klimatsmarta resmål. Under tiden fick vi akta oss för klimathotet som hängde i skogen. För varje utfört uppdrag fick vi en en mjölkkartongskork med en bokstav på. Bokstäverna bildade sedan ordet STOPP och vi fick skruva fast dem på Gretas skylt under hennes ord. ”Hjälp hjälp rädda skogen” innan vi begav oss tillbaka till skolan."

"Vi har gått till återvinningsstationen vid Åvägen i Huddinge och återvunnit kartonger mm. Alla elever bar djurmasker för att visa att vi är rädda om våra djur och vår natur och sa en ramsa som de hittat på: ”Släng inte skräp i vår natur för vi älskar våra djur! Skräpa inte ner då blir det bara fel.” Eleverna har varit mycket flitiga med att återvinna dryckeskartonger hemma! "

"Eleverna har gjort återvinningssånger som vi spelat in på film och så filmade vi också när eleverna pratade och förklarade Kartongmatchens infopowerpoint om återvinning vid Fiskeby board. Vi bakade kartongmatchentårtor och tigerkakor och bjöd in klassens föräldrar till öppet hus med fika i klassrummet och visade våra filmer. Föräldrarna fick lägga frivilligt bidrag till WWF/ swisha från vår iPad. Sammanlagt fick klassen in 2585 kr till WWF (det swishades till förmån för tiger, havssköldpadda och isbjörn samt valfritt ändamål). Därefter har ett nio elever gått runt i klasserna och berättat för åk 1 och åk 2 om återvinning och vad man kan tänka på och spelat upp filmen med klassens sånger. Vi har många fler idéer. Några av dem går det att läsa om i SvD Junior, där vi blev intervjuade om återvinning."