Inrapporterade uppgifter

Förskola

Stockholm

"Båda avdelningarna har återvinningskärl för pappersåtervinning i respektive ateljé. Vi har också ett gemensamt återvinningskärl för gamla förpackningar. Barnen har tömt alla kärl och har gått till Kronobergsparkens återvinningsstation med dessa. Äldrebarnsgruppen har även gjort en återvinningssång. \"Återvinna, återvinna det är våran grej. Det som ej försvinna, vill vi återvinna. Återvinna, återvinna det är våran grej\". (Melodi: Björnen sover)"

Gambrinus. Förskolan Gambrinus. Stockholm

Sölvesborg

"Vi gick till vår återvinningsstation i Hörvik och återvann våra mjölkförpackningar. Vi kollade också när sopbilen idag tömde vårt kärl med en etta på, I den återvinns också mjölkförpackningar och andra kartonger."

Dbv Jennie Robertsson. Dagbarnvårdare . Sölvesborg

Kumla

"Vi har gått till en återvinningscentral hela gruppen och sorterat olika material i olika kärl. Vi har diskuterat vad som händer med de olika förpackningarna efter de sorterats."

Hästens förskola. Hästen röd. Kumla

Sjöbo

"Vi besökte en av kommunens återvinningsstation för att lämna våra mjölkpaket, vi tog även med lite annat som behövde till återvinning."

Montessori förskolan Attesa . Förskola 3-5 år. Sjöbo

Västerås

"Barnen har varit väldigt delaktiga i arbetet med återvinningen av dryckeskartonger, dels har barnen tagit med sig kartonger hemifrån och och visat upp på våra samlingar. Sedan har vi haft påsar i vår hall där barnen har fått lägga sina kartonger. Vi har sedan åkt till en återvinningsstation tillsammans med barnen och återfunnit kartongerna och annat vi har samlat på oss. Vi har återvinning som tema så vi återvinner allt möjligt, allt från batterier till glasburkar. Vi har även en återvinningsvagn utanför förskolan där barnen fått återvinna sina kartonger när vi endast samlat på oss kartonger. Alla barn hann inte med att få sitt sista klistermärke och vissa har varit delaktiga än andra men vi är mycket nöjda med resultatet oavsett."

MA:s idrottsförskola minihopp. Förskoleavdelning bamse 4-6. Västerås

Karlskoga

"Vi går till vår återvinning på Humlan nästan varje dag. Där slänger vi kartong, plast, tidningar, matavfall och restavfall. Vi har även möjlighet i vårt hus att samla glas, batterier, metall, ljuskäller och mycket annat. Barnen är alltid med när vi återvinner. Varje gång vi går till skogen har vi med oss påsar så att vi kan plocka upp och sortera skräpet vi hittar, vi avslutar sedan skogspromenaden vid vår återvinnig. Vi har fått respons från vårdnadshavare i samband med uppgiften där de berättar att barnen påpekar hela tiden vad och hur de ska återvinna! Flera familjer har börjat återvinna fler saker."

Humlan Dag och Natt. Avd 1. Karlskoga

Karlstad

"Hejsan! På vår avdelning Labolina har vi en egen återvinningsstation. Varje dag får några barn i uppgift att ta vårt skräp till stationen och sortera. När lådorna är fulla går vi ut till sopförrådet på gården och tömmer de sorterade soporna i de olika återvinningskärlen som finns där."

Gomorronsol. Labolina . Karlstad

Skogås

"Vi har samlat dryckeskartonger på avdelningen och sedan gått till återvinningsstationen tillsammans."

Trubadurensförskola. Avdelning Vit. Skogås

Skogås

"Vi har hjälpt våran kokerska att kasta våra mjölkkartonger."

Trubadurensförskola. Avdelning Röd. Skogås

Veberöd

"Vi har återvunnit kartong både hemma, i skogen och på förskolan. Vi har pratat med våra mammor och pappor om hur vi vill ha det i framtiden när vi blir stora. Vi vill hjälpa alla djur att må bra och vi vill spara på träden för vi behöver syre som de gör åt oss. "

Lammets förskola. Avdelning Gul. Veberöd

Ljungsbro

"Vi har varit på vår återvinningsstation och slängt vår förskolas alla kartonger. Det var många! Alla har vi varit väldigt engagerade i att slänga kartonger hemma och alla häften blev fulla jättesnabbt! "

Sportvägen. Nalle Puh. Ljungsbro

Kil

"Vi har varit till förskolans egna soprum för att slänga mjölkkartonger & plastlocken. Vart ska vi slänga det och varför får inte locket vara tillsammans med kartongen är frågor som vi går igenom. "

Skogsgläntans förskola. Daggkåpan Grön. Kil

Färjestaden

"Vi på Myggan har gjort en plats för återvinning på vår avdelning, den går vi och tömmer på återvinningsstationen som finns nära vår förskola. Alla barn har fått hem häften att lima fast klistermärken att klistra in när de återvinner dryckeskartonger hemma. 12 st barn har lämnat tillbaka fulla häften alltså minst 120 st kartoner återvunna hemma"

Vitsippan. Myggan. Färjestaden

Viken

"Alla barnen har fått material med sig hem. Dom har återvunnit kartonger hemma tillsammans med sina föräldrar. Några har återvunnit på förskolan tillsammans med pedagoger på förskolan. "

Barnen i Döshult . Stora Gruppen . Viken

torslanda

"Barnen har varit i förskolans återvinningsrum. Där vi pratade kring vad som skall läggas i de olika behållarna. Vi återvinner här våra filpaket från dagens frukost. "

Runskriftgatan6 . Avd Tallen 1-2 år. torslanda

Lund

"Varje vecka samlar vi skräp (dryckeskartonger, ritpapper och plast) i kartonger inne på avdelningen. En gång i veckan bär vi tillsammans ut det till förskolans återvinningskärl och kastar det. Vi har pratat om olika material som man kan göra nya saker av och vi har även pratat om att återbruka, göra nya saker av gamla tex. Vi har tex gjort hus av dryckeskartonger som barnen använt i leken på våra bilvägar. Att få hem ett ark med klistermärken har varit väldigt positivt och flera familjer har frågat efter fler lappar då barnen har varit så engagerade att återvinna hemma."

Rapphönan. Krokodilen. Lund

Göteborg

"En gång i veckan går vi hela gruppen på en återvinningsstation. Vi sorterar mjölkpaket, plastförpackningar och papper som vi samlar tillsammans under en vecka. Återvinning är ett sätt att lära barn att jorden är vårt hem och att därför vi ska respektera och tar hand om vår hem. Att dela denna information med barnen och bjuda in dem att gå grönt lär vi tillsammans värdefulla färdigheter som ansvar. Med återvinning lär också barn (och vuxna) att bry sig om miljön och förstå att resurser inte är obegränsade. "

Avd. Konstnären Byvädersgången 31. Avdelning Konstnären. Göteborg

Stockholm

"Barnen har sorterat sopor och varit och återvunnit hemma och på avdelningen, på våra utflykter i närområdet, plockar vi upp det skräp vi hittar och slänger. Vi samtalar om hur vi kan påverka vår miljö och ser på filmer om återvinning. "

Förskolan Eira. Sjöhästen. Stockholm

Eslöv

"Barnen gick till återvinningsstationen som vi har på förskolan. Där fick barnen slänga sina kartonger i rätt kärl."

Sockertoppens förskola . Gräshoppan. Eslöv

Kisa

"I samband med anmälan till kartongmatchen startade vi upp projektet \"miljöhjältarna\" på våran avdelning. Kartongmatchen blev ett bra inslag i detta projekt. Barnen har visat ett jätte intresse för miljön, skräp och återvinning. Att få hem ett ark med klistermärken har varit väldigt uppskattat av barnen och de tog sig an uppgiften på största allvar. Många föräldrar gav även positiv respons eftersom barnens intresse var så stort. Med önskemål från barn och pedagoger ska ordentliga återvinningskärl inhandlas till förskolan. Vi har gått till närmsta återvinningsstation med ihopsamlat material för återvinning. Barnen har även pratat och haft idéer att vi kan göra nya saker av gamla. Alltså ta tillvara, återbruka och skapa. Hittills har vi gjort hus till bilvägen och samhället men fler idéer är på gång. "

Förskolan Arken. Regnbågen . Kisa

Järfäll

"Vi har sorterat kartonger och varit nere vid återvinningsstationen och slängt dem. Vi har diskuterat varför vi ska slänga kartongerna med de äldsta barnen på björnen och hunden."

Orions förskola. Björnen. Järfäll

Järfäll

"Vi har sorterat kartonger och varit nere vid återvinningsstationen och slängt dem. Vi har diskuterat varför vi ska slänga kartongerna med de äldsta barnen på björnen och hunden."

Orions förskola. Hunden. Järfäll

trelleborg

"Hej Vi vill påbörja med att de så roligt att de finns möjlighet att delta i en son mach som berikar barnen om hållbar utveckling. Vi är en förskola som har redan grön flagg och jobbar aktiv med återvinning. de som vi tycker är roligt är att föräldrar fick delta i också. Vi skickade katalogerna hem och de var väldigt roligt se hur mycket alla var aktiva och tog detta på allvar. Eftersom vi jobbar med dom yngre barnen, så har delat oss i grupper och återvinner Som ni ser på bilden vi har framför förskola återvinning tunnor och de gör vi oftast på fredagar men mitt i veckan också om de behövs. "

Österlids förskola. Trollet. trelleborg

Ramsele

"Hej! Här på avdelningen Månen på Ramsele förskola har vi ställt i ordning en mycket enkel men väl fungerande återvinningsstation. Vi har papperskassar märkta med kartong, plast etc. som sedan är lätt att ta med när vi går till återvinningsstationen på byn."

Ramsele förskola. Månen. Ramsele

Ramsele

"Barnen har tillsammans fått samla mjölkförpackningar som vi använt till måltider på förskolan. När de varit slut har vi sköljt ur dem och lagt dem i en påse. Sen har vi gemensamt gått till återvinningsstationen på byn och alla barn har fått kasta varsin förpackning. Vi har sedan gått tillbaka på förskolan och pratat om att det blir nya förpackningar av de gamla."

Ramsele Förskola. Avdelning Solen. Ramsele

Karlskrona

"Vi har sortering lådor på vår avd. Vi sorterar allt vi kan tillsammans. Sedan går vi med jämna mellanrum och sorterar på vår återvinningscentral. Barnen har återvunnit kartonger hemma tillsammans med föräldrarna. Efter avklarad uppgift, fick de dina tatueringar från er. Vi har tittat på många filmer om djuren som de skulle välja pengen till från er."

Hästö förskola . Droppen. Karlskrona

Lund

"Barnen har fått gå ut i mindre grupper i vårt miljöhus. Där har de fått leta upp rätt behållare för kartonger. Barnen har fått berätta om andra tillfällen som de lämnat kartonger någonstans. Vi har också frågat barnen om de har något att tillägga. En flicka fyra år tittar på sin mjölkkartong, kastar den i behållaren och säger: Det låter som en ko."

Körsbäret. Ugglan. Lund

Lund

"Vi har pratat om sopsorteringsmonster och vilka sopor de tycker om (Plastis tycker om plast, Prassel äter tidningspapper, Metallika älskar konservburkar). Monstret som tycker om kartongförpackningar heter Pappis. På samlingen har vi sorterat sopor i olika lådor och gick tillsammans till vår återvinningscentral och lagt sopor i de rätta behållare. Vi har pratat speciellt mycket om mjölkförpackningar och övat på att vika ihop dem fint och även ta bort plastlocket och sortera det som plast. Barnen fick i uppdrag att återvinna 10 st förpackningar hemma och efter att vi har samlat deras häften tillsammans med deras återvinningsbilder, gjorde vi ett gemensamt collage. Vi fortsätter att leka ”sortera sopor” lekar med hjälp av våra sorteringsmonster. "

Körsbäret. Avdelning Grodan . Lund

Norberg

"På avdelning Humlan har vi sopsamlarmonster. Pappis har tagit emot alla våra pappersförpackningar. Ungefär varannan vecka går vi med allt vårt skräp till återvinningsstationen. Barnen har för statistik på hur mycket pappersförpackningar som återvunnits både hemma och på förskolan."

Skogsgläntans förskola. Humlan. Norberg

Luleå

"Vi jobbar med 5-åringar, och de tycker det varit väldigt roligt att samla kartonger för att sedan få gå och återvinna dem"

Kideus . Space. Luleå

Luleå

"Vi går ofta med barnen till återvinningsstationen, och ser det som en liten utflykt, och den har dessutom ett gott syfte"

Kideus . Earth . Luleå

Luleå

"Vi samlar kartonger inne på avdelningen och går med barnen och lämnar dessa på vår lokala återvinningsstation. "

Kideus . Earth. Luleå

Luleå

"Vi har samlat kartonger på avdelningen och gått med barnen till vår återvinningsstation. "

Kideus . Water. Luleå

Luleå

"Vi samlade mjölkkartonger på avdelningen och gick sedan med dessa till återvinningsstationen som ligger i samma hus. Detta har vi gjort flera gånger under dessa veckor "

Kideus . Fire. Luleå

Lödöse

"Vi har återvunnit kartonger både hemma och i skolan. Vi besökte återvinningsstationen so ligger nära skolan."

Tingbergsskolan. 3A. Lödöse

Sandviken

"Vi plattar till mjölkförpackningarna innan vi kastar dem i kartongåtervinningen. Vi har jobbat med återvinning länge så det här är naturligt för oss."

Svarvarens förskola. Fjärilen. Sandviken

Borlänge

"Vi har under flera veckor samlat på oss mjölkkartonger men även hushållsrullar och toarullar. Har sorterat kartongerna för sig och plastkorkarna för sig. Sedan gick vi alla till återvinningsstationen där vi först samlades och pratade kring återvinning och vart det skulle kastas så vi ej skulle lägga fel. Sorterade pappersförpackningar försig och kastade även korkarna i plastförpackningar. "

Trollskogen 2. Ugglan röd. Borlänge

Järfälla

"Två pedagoger gick iväg till återvinningsstationen med ett antal barn. Vid stationen fick barnen hjälpa till att platta till kartongerna och sedan kasta de i containern. "

Skälby förskola. Safiren . Järfälla

Huddinge

"Vi gick gemensamt till vår återvinningsstation och lämnade alla våra sorterade sopor. Vi gjorde en \"sop- promenad\" där \"våra\" kartonger \"promenerade\" från förskolans avdelning till återvinnigsrummet. På bilden har de kommit fram till vårt återvinningsrum. Vi har också tittat på bildspel om återvinning av kartonger och funderat kring vad just \"våra\" kartonger kan tänkas bli."

Vistabergs förskola. Vintergrönan. Huddinge

Segeltorp

"Vi gick till förskolans återvinningsrum och sorterade dryckeskartonger. Barnens reflektioner handlade om vilket kärl vi skulle sortera i samt att det var några mjölkpaket som inte var ursköljda och rann mjölk ur. "

Förskolan Väktaren. Avdelning Avokadon. Segeltorp

Gunnilse

"vi har samlat \"skräp\" som vi gemensamt med gruppen gått till återvinnings stationen och sorterat och slängt . Vi hade tur\" för när vi kom dit var lastbilen där för att tömma kärlen med tidningar så vi fick se det med. Vi upplevde att barnen sorterar hemma för dom var fantastiskt duktiga och visste var \"allt\" skulle vara. Vi var även in och pantade flaskor. Vi skänkte kläder som var kvarglömt här på förskolan."

Gunnilse skola 3. Avdelning Stjärnan. Gunnilse

Haparanda

"Barnen har varit till miljöstationen både med föräldrarna och med kompisarna här på förskolan. Vi fantiserade ifall att förpackningarna kunde prata, vad tror ni att de säger?"

Grankullens Förskola. Ekorren. Haparanda

Boda kyrkby

"Först har vi tittat på en film på Youtube om återvinning med \"Sopan\" för att ge barnen förståelse om vad återvinning är och varför vi bör göra det. Sen har vi skrivit ut bilder på återvinningsmaterial (matrester, metallföremål, plastförpackningar, kartonger, glas och batteri), varje dag innan vi går på lunch får barnen var sin bild som de sedan ska gå med till våran egengjorda återvinningscentral och slänger i rätt kärl. Alla barnen har sedan samlat på dryckeskartonger hemma tillsammans med sin familj, klistrat sina klistermärken i häftet de fick med och stolt visat upp sina armar med tatueringen dom fick med. En del barn följde med föräldrarna till återvinningsstationen och slängde sina kartonger där, några tog med alla kartonger till förskolan och så gick vi tillsammans med dom som hamnade här till byns lilla återvinnings-container. Alla barnen här visar en stolthet när dom slänger i rätt \"kärl\" innan lunchen, också när dom berättar om att dom varit på återvinningsstationen och slängt i containrarna. Många vill även berätta att deras skräp kommer bli till nya saker och fantiserar högt om allt som det kan tänkas bli. "

Äppelgården. Röda äpplet. Boda kyrkby

Filipstad

"För att vara säkra på att få föräldrarna med på återvinningståget så bjöd vi in dom till en informationsträff. Vårdnadshavarna lyssnade intresserat och va positiva till arbetet vi skulle utföra. Vi har ganska långt till vår återvinningsstation så vi har egna på förskolan. Dit följer barnen med när det är dags att tömma"

Förskolan Junibacken avd Igelkotten. Avdelningen IGELKOTTEN. Filipstad

Gullspång

"Barnen på avdelning Nyckelpigan är på kommunens återvinningsstation. Innan har de varit till skogen och letat skräp."

Lysmasken. Nyckelpigan. Gullspång

Malmö

"Oxögats kartongmatch 2019 Under hösten startade vi upp Kartongmatchen genom att tillsammans med barnen klistra upp varje barns namnade häfte på ett spännpapper för att sedan anslå det på ena dokumentationsväggen. Vårt gemensamma uppdrag på avdelning blir att synliggöra det vi redan gör; det vill säga källsorterar, återvinner, varmkomposterar och återbrukar i teman. Barnen har i samarbete med kock och trivselvärd gemensamt samlat mjölkkartongerna för att alla på avdelningen ska få möjlighet att återvinna. Barnen har deltagit i samlandet, räknandet av antal kartonger, viss rengöring av kartong, tillplattandets olika tekniker för att minimera sopberget och att återvinna på olika källsorteringsstationer. Barnen har kunnat visa varandra hur proceduren går till med att räkna och klistra märkena. Varje barn har utifrån sina förutsättningar fått inflytande och kunnat delta i något av delmomenten. De yngsta har stått på stol och fått klistra sitt häfte, sortera på avdelningens egen källsortering, äldre barn har sorterat sina kartonger i vårt soprum men också i sorteringsstationer i förskolans närmiljö. Barnen har beretts möjlighet att bjuda in sina respektive vårdnadshavare för att få visa kartongmatchen vad vi arbetar med och detta har genererat att vissa bidragit med kartonger hemifrån. Det visar ett intresse för barnens liv på förskolan. Vi kommer sätta upp dokumentationsprocessen på väggen så barnen kan arbeta vidare med naturvetenskapliga verb i sitt görande och språkande."

Oxögat Stadionparkens förskola. Oxögats avdelning. Malmö

Malmö

"Vi har återvunnit kartonger både på återvinningsstationen och i förskolans soprum. Barnen har även källsorterat plast, tidningar och mat. Vi pratade med dem om vad som händer med det som man återvinner. Junibackensförskola avdelning Eken, Malmö. "

Junibackens förskola. Eken. Malmö

Malmö

"Vi, barn och pedagoger, har samlat in kartong. Dels på förskolan då vi samlat på oss bla mjölk- och yoghurtförpackningar. Men vi har också samarbetat med barnens hem där barnen fått samla på sig kartong som de sedan tagit med till förskolan. Detta har vi sedan tillsammans, barn och pedagoger, cyklat och lämnat på återvinningscentralen. Vi har också på vår avdelning skrivit en egen skräpsång. Denna satt vi och sjöng på väg till återvinningscentralen. Barnen har också fått samla på egen kartong hemma som de sedan fått återvinna med förälder. De har då fått klistermärke på sina klistermärkesark. Detta har vi dokumenterat på vår avdelning! På bilden: när vi var på återvinningsstationen för att tömma 4 svarta sopsäckar med kartong + några mina plastpåsar. Barnen fick dekorera våra cyklar med just kartong och de valde att skriva ”miljö” och ”hjältar” på våra vimplar. Och det är precis vad de är! "

JENSEN förskola Hyllie Gård. Tegnér Blå. Malmö

Eskilstuna

"Vi började med att titta på olika förpackningar, vad är de gjorda av? Barnen fick flera gånger sortera. Vi tittade på utvalda delar av introt och gjorde quizet, med förenklade frågor. Vi pratade om djuren och barnen fick var och en rösta på vilket djur de vill stötta. Jag skrev om infolapparna och delade ut till vårdnadshavarna. Vi gick till åtvinningsstationen och var återvinningshjältar (se bild)."

Årbygatans förskola. Delfinen. Eskilstuna

EKSJÖ

"Vi har samlat material tillsammans med familjerna på förskolan. De flesta hade med sig hemifrån. Vi diskuterade vad det finns för olika kartonger och vad som händer med dem om vi återvinner dem. Sedan gick vi till förskolans källsortering och kastade kartongerna. Därefter gjorde vi en dokumentation som sitter synligt för barn och föräldrar."

Förskolan Delfinen. Förskola. EKSJÖ

Eslöv

"Vi gick till återvinningstation som vi har på förskolan. Där fick barnen återvinna olika sorters kartonger. Vi pratade även om varför man ska lämna dem i rätt kärl och att det kan bli till nya saker."

Sockertoppens förskola . Ekorren/Grodan. Eslöv

Malmö

"Varje gång vi har druckit ur mjölk eller filmjölks kartongerna och sköljt ur dem, viker vi ihop och slänger dem i vårt återvinningskärl. För varje kartong klistrar vi ett klistermärke."

Tornfalkens förskola. Fiskmåsen 1. Malmö

Malmö

" Vi har återvunnit kartonger, skapat olika skapelser med en del av kartongerna och lämnat en hel del på återvinningsstationen."

Tornfalkens förskola. Ringduvan 2. Malmö

Arboga

"Vi har samlat kartonger, som vi gör varje vecka, och lämnat in det på vår egen återvinning utanför förskolan. Kartongerna barnen har samlat nu till matchen har vi sparat för att bygga något av. Det finns förslag på rymdskepp, en båt, dinosaurier och många fler förslag. Vi har ännu inte röstat fram vad det ska bli av alla kartonger."

Bofinken . Bofinken. Arboga

Falköping

"Vi har varit på återvinningsstationen vid flera tillfällen eftersom den ligger granne med vår förskola. Vi har även pratat om var allt hör hemma och vart det tar vägen när vi lämnat det. Vi har också tittat på program från UR skola som bra går igenom vad som händer med det man återvinner. Alla tre avdelningarna har även tillverkat änglar av återvunnen kartong på olika sätt. "

Förskolan Boken. Förskolan Boken. Falköping

Älta

"Vi går till återvinningen med mjölkkartonger från förskolan det bli ca 240 st i månaden alla avdelningar hjälper till stora som små."

Kolarängensförskola. Förskola Lille-Skutt Husmusen Bamse 3st avd.. Älta

Göteborg

"Vi har gått i omgångar med vår barngrupp till återvinningen med deras kartonger och även återvunnit andra saker så som glas."

Förskolan Äringsgatan 4a. Avd, Snövit. Göteborg

Lenhovda

"Alla barn har återvunnit hemma, med sina föräldrar. På förskolan återvinner vi alltid. Varje vecka åker några barn med till återvinningsstationen och sorterar sopor. Vi har använt oss mycket av kartongmatchens filmer när vi pratat återvinning i höst."

Föräldrakooperativet Juvelen. Juvelen. Lenhovda

Torsby

"Vi har varit till återvinningsstationen vid vår förskola. Barnen har berättat vad det har varit i de tomma kartongerna samt vem i familjen som tycker om just detta. Vi arbetar i 3 olika grupper och dessa grupperna har gått var för sig till återvinningsstationen. Vi har samtalat med barnen om varför man ska återvinna."

Förskolan Lillhem. Lillhem. Torsby

Sävar

"Vi har återvunnit kartonger både på förskolan och hemma. Det har varit populärt, barnen har varit taggade! Kul!"

förskolan Solen. avd Stjärnan. Sävar

Tyresö

"En dag varje vecka har barnen besökt en närliggande återvinningsstation där vi återvunnit dryckeskartonger som barnen tagit med hemifrån men även kartonger och plast som vi sorterat på förskolans (Da Vincis) egna återvinningsstation på avdelningen."

Tyresö förskola . Da Vinci. Tyresö

Göteborg

"Först började vi i augusti att prata om vad som är kartong och vad vi gör med tomma kartonger. I september fick barnen sina broschyrer att ta med hem och började jobba med föräldrarna. Efter någon vecka började broschyrer komma tillbaka och barnen var så otroligt stolta över vad de åstadkommit. Vi har lagt in återvinning som en daglig pedagogisk rutin då vi går med våra sopor för dagen, på det sättet har alla barn möjlighet att få lära sig återvinna. Samtidigt kan pedagogen prata om vad som händer med det vi slänger ex. fjärrvärme av det brännbara, nya kartonger av de gamla. Vi har tittat på filmer om återvinning och sophantering från UR. Barnen fick rösta mellan tiger, isbjörn och sköldpadda."

Göteborgs Stad Förskoleförvaltningen . Solstrålen . Göteborg

Avesta

"Tillsammans med barnen på förskolan har vi varit till återvinningen och återvunnit dryckesförpackningar, både dryckesförpackningar som barnen tagit med hemifrån och dryckesförpackningar som vi samlat på förskolan."

Förskolan Åsgatan 12. Åsgatan 12. Avesta

Västra Frölunda

"Vi besökte soprummet på förskolan där vi återvinner plast, kartong, brännbart och andra material. Barnen fick vara med och bära det & sortera det som vi tillsammans har samlat i våra återvinningskärl på avdelningen."

Melongatans Förskola. Myran. Västra Frölunda

Bollnäs

"Del 1 - har barnen återvunnit kartonger i hemmet och sedan tagit med dom till förskolan. Barnen har sedan turats om att gå till förskolans miljöhus. Barnen konstaterade snabbt att det var supermånga mjölkkartonger som kommer återvinnas av oss."

Björktjära fsk. Blå. Bollnäs

Göteborg

"Kartong Matchen 2019/2020 på Lilla Gubben Vi började prata lite innan sommaren om kartonger och att man kan återvinna dem igen, vi valde att måla och använda var sitt mjölkpaket att ta med hem och spara våra sommar minnen i och ta tillbaka till förskolan efter sommaren. När vi startade upp kartongmatchen efter sommaren så valde vi att involvera våra kompis ikoner Alfons, Milla och vår iskub Esmeralda som skickade oss ett brev om att de gått vilse under sommaren. Se brev här: Hej alla barn på Lilla Gubben det är Esmeralda, Alfons och Milla som skriver detta brev. Har ni saknat oss! Vi har under semestern jobbat med att samla och återvinna \"Tetrapak\" vet ni vad det är för något? Vi har tänkt att vi och ni ska vara med i en tävling som heter \"kartongmatchen\". Men nu i sommar när vi varit och återvunnit då har vi gått vilse. Vi behöver hjälp att hitta tillbaka til Lilla Gubben. Det vi ser där vi står är gröna och blå container och de låter när människor kastar saker där och ibland kommer det en stor lastbil som tömmer alla container här. Vi ser också bibliotek, coop, frukt och grönsaks affär, apotek och en massa lägenheter. Tror ni att ni kommer hitta oss så vi får komma tillbaka till er, ta med er karta och era fröknar och leta efter oss i morgon. Idag tänkte vi att ni skulle få titta på filmklipp om kartong matchen vi har skickat de till era fröknar. Hoppas ni hittar oss i morgon kram Alfons, Esmeralda och Milla. Då var de dags att titta på klippet om kartongmatchen på hemsidan och vi hade även med oss olika tetrapak som barnen fick titta på. Vi pratar om hur viktigt är det att ta hand om vår miljö och natur. Kommer ni ihåg att vi brukar vara mycket ute och städa i vårt närområde och träffa \"SkräpFia\"(det är en ikon för oss som är rädd om vår natur o miljö hon gillar inte när människor skräpar ner) Men nu är de dags att vi hjälps åt på förskolan och hemma att spara och återvinna alla tetrapak på rätt sätt. Ja de gör vi ropar barnen. Vi svarade på frågequizen. Vi la ut information till alla våra vårdnadshavare så de kunde läsa på om tävlingen och hur och vad vi gjort. Vi lyfte kartongmatchen på vårt föräldramöte. Dagen efter var de dags att leta våra vänner och vi tog med oss de tetrapak vi hunnit spara och hittade vännerna vid vår närmsta återvinningsstation vid kyrkbytorget, där var vi tvungen att kolla på de olika skyltarna hur och var vi ska kasta tetrapak och vi måste även vara noga att se att korkar är borta o kartongerna är platta. (se bild 1 på dokumentation de första vi gjort) Barnen visade stort intresse vid denna dag och de tyckte att det var kul att använda oss av kartan för att hitta i vårt närområde. Efter ett par dagar hade vi mycket tetrapak sparade och vi behövde ju spara dem tills vi går till återvinningsstationen igen så vi målade två stora lådor där vi samlade alla tetrapak. Barn och vårdnadshavare visar ett stort engagemang och barnen får chansen att klistra många märken i sina böcker. Vi har många barn som frågar om kartongmatchen varje dag. Så vi tar i stort sett varje dag fram tetrapak och plattar och lägger i våra lådor, vi tittar på filmklipp på er hemsida och barnen önskar så gärna att få träffa \"Kon som är med på filmklippet\" hoppas på att vi vinner ett besök av kon. Vi spelar memory spelet, läser sagor och intresset för djuren är stort. Så vi har pratat om att försöka göra Havssköldpaddan, Tigern och Isbjörnen av tetrapak vi får se om vi lyckas. Vi besöker vår återvinningstation med jämna mellanrum. Så nu när vi skickar in detta bidrag så har vi återvunnit 339 paket tillsammans på Lilla Gubben och vi har haft 15 engagerade barn just nu de övriga 3 barn har inte börjat ännu. Men de barn och personal som varit engagerade har fått sina häften fulla så vi klarade att återvinna 100% Jippi. Under tiden vi jobbat med kartongmatchen har vi även fått in mycket matematik eftersom vi räknat och räknat. Se övriga dokumentationer på bilden. Vi har gjort så många dokumentationer under tävlingens gång men svårt att få med allt. Tack från oss på Lilla Gubben Prästvägens 6 Förskola i Göteborg "

Prästvägens Förskola 6 Avdelning Lilla Gubben. Vi är en avdelning på barn i åldrar 1-6 år. Göteborg

RENGSJÖ

"Barnen har samlat kartonger hemma och tagit med till förskolan, detta har inspirerat barnens familjer till mer aktiv återvinning hemma. Barnen har ett stort intresse för miljö och hållbar utveckling. Vi källsorterar allt på förskolan och lämnar på miljöstationen kontinuerligt och går även på skräpplockarpromenader. Vi lägger grunden för miljömedvetna barn och endel av det arbetet är deltagandet kartongmatchen."

Rengsjö förskola. Kometen. RENGSJÖ

Nödinge

"Vi separerar mjölkkartonger från kork och tar det till återvinningen."

Storgårdensförskola. Avd. Bullerbyn. Nödinge

Årsta

"Barnen har fått samla ihop dryckeskartonger i hemmet tillsammans med sina föräldrar som de har tagit med sig hit till förskolan. Här har vi gått i två olika grupper till återvinningsstationen med våra kartonger. vi har pratat om återvinning och vad det är och varför det är bra att återvinna. Barnen tyckte det var konstigt att det var så skräpigt vid återvinningen och undrade vem som hade gjort det. Vi räknade alla kartonger som vi la in i behållaren och skrev upp detta. väl tillbaka på förskolan fick barnen klistra in klistermärkena och det sista märket har de klistrat tillsammans med sina vårdnadshavare när de gjort samma sak hemma. "

Förskolan Humlan. Stenen. Årsta

F-3

Jönköping

"Vi har pratat om varför man återvinner och vad man återvinner. På vår skola finns alla de återvinningskärl som behövs. Eleverna är mycket engagerade."

Nordskogens skola. 2c. Jönköping

Boxholm

"Vi har skapat hus av mjölkkartonger"

Stenbockskolan. Kaprifol . Boxholm

Uppsala

"Klassen har besökt skolans återvinningscentral och skrivit två slogans som handlar om återvinning. 1. Ni är världens bästa återvinnare! Hälsningar Juicepaketet. Mot ett nytt liv......Hoppas jag får nya kompisar på vägen!!! 2. Lägg mig i rätt avdelning. Annars!!!"

Uppsala enskilda skola. klass 2a. Uppsala

nossebro

"Vi har fört statistik över klassens förbrukade och återvunna dryckeskartonger under två veckor. Vi har också tagit med olika sorters förpackningar och skräp till skolan och tillsammans varit på återvinningsstationen och sorterat och återvunnit."

nossebro skola. åk 3. nossebro

Ödeshög

"Vi gick till återvinningsstationen som ligger närmast vår skola. Där passade vi på att återvinna kartonger som skolans matsal förbrukat under två veckor. Vi passade också på att träna stavning."

Fridtjuv Berg skolan. 1B. Ödeshög

Väckelsång

"Barnen på Drakens Fritidshem har fått i uppdrag att ta med sig varsin dryckeskartong. Tillsammans gick vi sedan till återvinningsstationen där vi först lekte lekar, där dryckeskartonger fick agera dyrbara skatter. Efter lek, samlade vi alla mjölkpaket och plattade till paketen, för de har vi lärt oss är viktigt när man återvinner! Vissa av barnen vek \"skjortor\" av paketen, andra valde att hoppa dryckeskartongen platt. Sedan fick barnen själva lämna dryckeskartongerna i rätt kärl. När alla dryckeskartonger var lämnade, satte vi oss ner i gräset för att fika mellanmål. "

Väckelsångskolan. Drakens Fritids. Väckelsång

Lund

"Vi har undersökt hur många dryckeskartonger vi har använt och återvunnit hemma under två veckors tid. Vi har tagit med oss mjölkkartonger till skolan och lärt oss att vika dem så att de inte tar så mycket plats. Vilken skillnad på volym det blev! Sedan har vi gått till vår närmaste återvinningsstation och lämnat kartongerna. Vi tog med oss annat material som vi också sorterade i de olika behållarna."

Vikingaskolan. klass 3c. Lund

Båstad

"Alla våra 80 elever på Korallen har varit på återvinningsstationen på Lyckan torget i Båstad och slängt förbrukade/använda kartonger. Gjort kartongmatchen med eleverna/vårdnadshavare. Har plockat skräp vid ett flertal tillfälle vid stranden. Eleverna i årskurs 3 skall till återvinningscentralen i Helsingborg 7 november. "

Strandängsskolan . Korallens fritidshem. Båstad

Eslöv

"Vi lärde eleverna hur man slänger minst luft genom att vika kartongerna. Vi sorterade även plastlocket i plaståtervinning infetta uppdraget."

Sallerupskolan. Klass 2. Eslöv

Örebro

"Vi gick till skolans återvinningsrum för att återvinna dryckeskartong. Efter det plockade vi skräp i grupper. Vi hittade både det ena och det andra! Med oss hade vi våra QR-koder till en insamling vi startat i samband med Kartongmatchen. Hittills har vi lyckats samla in 2600 kronor. "

Änglandaskolan. 3. Örebro

Bjuv

"Vår fritidshemsgrupp har åkt på studiebesök till den kommunala återvinningsgården. Där inledde vi med att gå en rundvandring på anläggningen och titta på allt det skräp som samlats in och återvunnits. Vi fick en genomgång om varför vi ska samla in det och vad som händer med som lämnats. Vi avslutade besöket med att låta eleverna återvinna de dryckeskartonger vi hade med oss. Vi har också fortlöpande innan besöket gått på \"skräpplockarrundor\" runt skolans område där vi samlat ihop kartonger och annat skräp. En del av det skräpet har vi återvunnit i skolans eget återvinningsrum och en del hade vi med oss på studiebesöket. "

Ekeby skola Fritids 1. Fritids 1. Bjuv

Gävle

"Gemensamt har vi i klassen på skolan återvunnit alla dryckeskartonger vi använt under lektionstid, i matsalen samt på fritids. En del elever har tagit med sig dryckeskartonger hemifrån och de som inte haft möjlighet att ta med sig dryckeskartonger hemifrån så har vi personal hjälp till med det. Det har varit en uppskattad arbetsuppgift som eleverna visar att dem tyckt om att göra. Klassen har märkt upp skolans återvinningsstation med bilder på \"Sopsamlarmonster\" https://www.sopsamlarmonster.se/ samt att vi har märkt upp klassrummets återvinningsplats med dessa monster. Vi har återvunnit totalt 50 dryckeskartonger utav 50, det är 100% utav dem vi använt i skolan/fritids. Eleverna går på en träningsskola."

Grundsärskolan Ulvsäter Titan. Titan. Gävle

Jönköping

"Eleverna i klassen har under två veckor engagerat sina familjer i sitt arbete för en mer hållbar utveckling, genom att sortera sina dryckeskartonger och följa detta via kartongmatchens protokoll. Resultatet blev lysande - där hela 99 procent av alla dryckeskartonger vi förbrukade gemensamt sorterades rätt och nu kommer att kunna återvinnas. Många elever hade med sig ett stort antal dryckeskartonger till skolan, så dessa tog vi med till återvinningsstationen nära skolan. Vi lärde oss vilka olika kärl det finns att sortera i och lärde oss mer om även andra material som går att återvinna. Innan vi sorterade dryckeskartongerna i rätt kärl passade vi även på att vika dem på olika, smarta sätt som vi sett i filmerna på kartongmatchens hemsida - och elevernas favorit var den då slutresultatet såg ut som en skjorta. Vi känner oss mycket nöjda efter en väl genomförd och rolig match, och siktar mot en hållbar framtid! / Hälsningar åk 3 Klinten, Vittra Samset, Jönköping "

Vittra Samset. Åk 3 Klinten. Jönköping

Jönköping

"Eleverna i klassen har under två veckor engagerat sina familjer i sitt arbete för en mer hållbar utveckling, genom att sortera sina dryckeskartonger och följa detta via kartongmatchens protokoll. Resultatet blev lysande - där hela 97 procent av alla dryckeskartonger vi förbrukade gemensamt sorterades rätt och nu kommer att kunna återvinnas. Många elever hade med sig ett stort antal dryckeskartonger till skolan, så dessa tog vi med till återvinningsstationen nära skolan. Vi lärde oss vilka olika kärl det finns att sortera i och lärde oss mer om även andra material som går att återvinna. Innan vi sorterade dryckeskartongerna i rätt kärl passade vi även på att vika dem på olika, smarta sätt som vi sett i filmerna på kartongmatchens hemsida - och elevernas favorit var den då slutresultatet såg ut som en skjorta. Vi känner oss mycket nöjda efter en väl genomförd och rolig match, och siktar mot en hållbar framtid! / Hälsningar åk 3 Viken, Vittra Samset, Jönköping "

Vittra Samset. Åk 3 Viken. Jönköping

Luleå

"Vi har i klassen gjort ett besök i skolans återvinningsstation och pratat om vikten med att återvinna kartonger och annat material. Vi har tillsammans kommit på vad dryckeskartongerna säger när de återvinns. Klassen har tillsammans återvunnit nästan alla förbrukade kartonger. Endast två stycken dryckeskartonger hamnade i icke återvunna. "

Avanskolan. åk 2-3. Luleå

Göteborg

"Vi har introducerat barnen i olika kartonger och hur man återvinner på bästa möjliga sätt. Barnen har varit delaktiga med sina föräldrar och lämnat in pappret med resultat. Barnen är taggade och tycker att denna tävling är rolig och vi har många härliga resultat. "

Lundenskola. Fa. Göteborg

Holmsund

"Klassen gick till skolans återvinngstunnor. Där skulle vi träna på att bemöta varandra positivt och samarbeta för att ta tre olika förpackningarna genom hela ledet till tunnan. Utmaningen var att man skulle flytta kartongen med två kroppsdelar men man fick inte använda samma kroppsdelar som den som var före en i ledet eller som man använde på någon av de andra omgångarna. Mycket skratt! Fick inte till bilden riktigt bra. Om ni vill kan jag mejla den. Bara att hojta!"

Skärgårdsskolan. 3B. Holmsund

Ljungskile

"Vi gick till återvinningscentralen. Barnen ställde sig på ett led och skickade kartongen i en kedja till rätt container. "

Ljungskileskolan. 3c. Ljungskile

Södertälje

"Vi har sett på klippet om återvinning av dryckesförpackningar. Eleverna har även fått uppdrag att dokumentera och redovisa återvinningen som skett hemma. Efter insamlade kartonger har de även fått skölja och vika dem. Tillsammans avslutades uppdraget på återvinningsstationen där eleverna fick sortera/återvinna. "

fornbackaskolan. åk 2 Linden. Södertälje

Södertälje

"Vi på Eken har tillsammans sköljt, plattat mjölk kartonger från skolans kök och sedan gått till det närmaste återvinnings station och återvunnit kartongerna. Eleverna har även under en veckas period återvunnit drycks kartonger tillsammans med sina föräldrar. Av alla förbrukade kartongerna har eleverna återvunnit 86 %."

Fornbacka skola. Eken 2. Södertälje

Bonässund

"Vi har pratat återkommande om vad viktigt det är att återvinna. Vad händer om vi inte gör det och skillnaden om vi gör det. Varje år är vår skola med i Håll Sverige rent och vi arbetar även där med att prata och fundera kring hur viktigt det är vad vi väljer att göra. Eleverna har fått se olika klipp och läsa texter om djuren de skulle få välja att ge sin krona till. Vi tittade hur skolan/fritids återvinner kartonger samt tog med oss fritids kartonger när vi besökte vår miljöstation. Vi dokumenterade besöket och sedan skrev några texter till bilden och då användes symboler som vi just gått igenom i svenskan tex glödlampa för att det är en bra ide."

Alneskolan. klass 2 b. Bonässund

Göteborg

"Vi i FB har pratat med våra föräldrar hemma om hur viktigt det är att återvinna. Sedan har vi hjälpts åt med att spara på kartonger under två veckor, som vi sedan tog med till skolan för att gå och återvinna dessa."

Lundenskolan . FB. Göteborg

Göteborg

"Vi besökte skolans egen återvinningsstation där vi fick kolla på vad man fick slänga och inte slänga i de olika kärlen. Vi var också utanför skolan och tittade på kartong och tidningskärl. Vi tittade även på skillnaden mellan hård och mjukplast. Vi använde sagoskorten innan vi gick ut och diskuterade återvinning."

Johannebergsskolan. Rubinen/Safiren förskoleklass. Göteborg

Limhamn

"Vi inledde lektionen med att prata om vikten av återvinning och att alla som återvinner är en slags hjältar. Vi pratade om olika material och såg på filmer och power points från Kartongmatchens hemsida. Efter det gick vi för att återvinna i skolans återvinningsrum. Där fick eleverna en mantel på sig och fick själva bestämma sitt eget superhjälte-namn. När de bestämt namn sa de \"Här kommer Pappershivaren (eller vilket namn de hade valt)\" och slängde olika skräp i rätt behållare. Det blev väldigt populärt. "

Glasbruksskolan. 2B. Limhamn

Jönköping

"Vi har pratat om vad man ska återvinna och varför man ska återvinna och vad som händer med det som man återvinner. Vi har tittat på skolans återvinningsbehållare."

Nordskogens skola. 1c. Jönköping

Tollarp

"Vi gick till en lokal affär här i Tollarp. Där finns de gröna containrar. Vi började med att fundera över vad vi kan slänga i dem. Därefter hjälptes vi åt att slänga/återvinna några vanliga hushållssopor t ex mjölkpaket. "

Axonaskolan. Klass 2. Tollarp

Ålem

"På en studiedag passade vårt fritids Stinsen på att gå till den närliggande återvinningsstationen och återvinna våra dryckeskartonger vi samlat från vår skolmatsal. Vi tror på Håll- (Håller handen = VI tillsammans) -Bar- (Bär barnen så som vi måste bära upp vår jord) -Utveckling (flickan vecklar ut lådan inför återvinningen precis som barnen utvecklas mot nya äventyr)! Tack från oss på Stinsen!"

Stinsen Alsteråskolan. Stinsens Fritidshem. Ålem

Bräcke

"VI har skapat figurer av tomma förpackningar. Dessa figurer fick följa med oss till återvinningsstationen. Eleverna fick berätta om hur deras figur tänkte: -Jag vill bli något nytt. - Jag vill vara med mina kompisar - Jag ska bli en ny förpackning - Jag vill bli ett flingpaket - Jag vill vinna kartongmatchen m.m."

Förskoleklass Bräcke skola. Förskoleklass. Bräcke

Hisings Kärra

"Vi har under två veckor hjälpt till hemma med att återvinna dryckeskartonger. Vi har fyllt i ett protokoll med antal förbrukade dryckeskartonger, antal återvunna dryckeskartonger och antal icke återvunna dryckeskartonger. Vår fritidsklubb återvann 98,41% av alla förbrukade förpackningar. Vi är jätte stolta över detta och tycker att det är viktigt att vi är med och bidrar till en hållbar utveckling för miljön!! "

Lillekärrskolan. Fritids 3E. Hisings Kärra

huddinge

"Vi pratade om återvinning och tittade på (och samtalade om) den PowerPoint som ni har om dryckeskartongens livscykel. Hela klassen fick i läxa att ta med sig dryckeskartonger som vi kunde återvinna på skolan. Vi gick till skolans återvinningscentral och pratade om de olika kärlen som fanns där. Eleverna fick kasta sina kartonger och som belöning fick de tatueringarna som följde med tävlingen. Efteråt fick de rita vad justeras dryckeskartong sa innan, under eller efter de hamnade i återvinningen."

Snättringeskolan. 1C. huddinge

Östersund

"Vi introducerade kartongmatchen och därefter fick eleverna ta hem och föra statistik över återvinningen hemma under två veckor. När eleverna kom tillbaka efter två veckor gick vi gemensamt till en närliggande återvinningsstation där eleverna praktiskt fick visa sina kunskaper om återvinning. "

Tavelbäcksskolan. 2. Östersund

Lödöse

"Vi har besökt en återvinningsstation nära skolan och återvunnit förpackningar."

Tingbergsskolan. Klass 3B. Lödöse

Järfälla

"Vi har samlat ihop alla tävlingsscheman från eleverna som de flesta hade fyllt i och det var otroliga resultat! Sedan tog vi en promenad under vår utedag till en av våra återvinningsstationer i närområdet, där återvann vi några av skolans mjölkpaket."

Sandvikskolan. År 2. Järfälla

Båstad

"Vi återvinner tillsammans. Vi sorterar skräpet. Vi tar hand om miljön. Det vi återvinner blir nya saker. Vi gick till återvinningsstationen för att sortera vårt skräp."

Östra Karups skola. Östra Karups bästa 2:a.. Båstad

Hyllinge

"Alla elever har fått räkna hur många dryckeskartonger de använder hemma. Vi har byggt fågelholkar av dryckeskartonger, vi har sorterat sopor på skolans återvinningsrum. Plockat upp skräp vi sett ute i naturen. Vi har även fått sopsortera genom att klippa och klistra bilder på olika sorters sopor och placera dom i rätt \"kärl\" på ett papper. "

Hyllinge skola Förskoleklass B. FB. Hyllinge

Malung

"Vi har gått igenom med eleverna varför vi återvinner och hur olika förpackningar ska sorteras. Sedan fick de ta med sig tävlingsschemat hem och återvinna. När 2 veckor gått fick de besöka återvinningsstationen bredvid skolan där sop-Olle väntade på dem :) Han berättade att han går runt i naturen och plockar skräp för att rädda naturen och barnen fick sortera det han hade hittat. Eleverna blev riktigt överraskade och tyckte det var kul att träffa sop-Olle. Sop-Olle fick till och med följa med eleverna tillbaka till Fritids och umgås med dem resten av eftermiddagen. Vi gjorde helt enkelt en kul grej av det hela för att få fler intresserade."

Lillmons skola . Lillmons skola Fritidshemmet Hajen. Malung

Huddinge

"Vi har gått till återvinningsstationen vid Åvägen i Huddinge och återvunnit kartonger mm. Alla elever bar djurmasker för att visa att vi är rädda om våra djur och vår natur och sa en ramsa som de hittat på: ”Släng inte skräp i vår natur för vi älskar våra djur! Skräpa inte ner då blir det bara fel.” Eleverna har varit mycket flitiga med att återvinna dryckeskartonger hemma! "

Stenmoskolan. 3b. Huddinge

Malung

"Vi har gått igenom med eleverna varför vi återvinner och hur olika förpackningar ska sorteras. Sedan fick de ta med sig tävlingsschemat hem och återvinna. När 2 veckor gått fick de besöka återvinningsstationen bredvid skolan där sop-Olle väntade på dem :) Han berättade att han går runt i naturen och plockar skräp för att rädda naturen och barnen fick sortera det han hade hittat. Eleverna blev riktigt överraskade och tyckte det var kul att träffa sop-Olle. Sop-Olle fick till och med följa med eleverna tillbaka till Fritids och umgås med dem resten av eftermiddagen. Vi gjorde helt enkelt en kul grej av det hela för att få fler intresserade. Fortsättningsvis ska de få göra olika skräpfigurer :)"

Lillmons skola . Fritidshemmet Krabban. Malung

Älta

"Vi har pratat om återvinning och sett filmer om vad som händer med förpackningarna efter att de har hamnat på återvinningscentralen. På vår avdelning har vi kärl där vi samlar in tomma förpackningar. Varje vecka går några av eleverna från varje klass till återvinningscentralen och lämna förpackningarna."

Älta skola. 3A, 3B, 3C. Älta

Göteborg

"Hej Vi jobbar i ett mångkulturellt område , Biskopsgården är en förort till Göteborg. Vi har många föräldrar som inte förstår svenska. Det var svårt för dem att fylla i protokollet men vi kämpade på. Visade barnen och förklarade. De som vi tycket var mest lyckat var att alla letade upp sin återvinningscentral och de började diskutera hemma. Vi fick in några korrekta protokoll. En förälder är dagmamma och de hade återvunnit 38 mjölkpaket! Men i samtal och diskussioner visade det sig i alla fall att de allra flesta återvann hemma. Vi samlade in massor av olika tetra pak till skolan. Vi sydde kartonger av några, sydde vimplar och vävde på några. Vi kommer plantera i några kartonger. Filmen vi skickar in är en ihopsatt film av ca 20 barn som filmat själv först med sina ipadar. Många fler håller på att göra filmer. Kartongmatchen har verkligen satt igång ett stort engagemang hos oss alla! Det är väldigt kul!!!"

Landamäreskolan Svanen. Svanen. Göteborg

Krokom

"Eleverna har pratat med de vuxna hemma om hur viktigt det är att sortera soporna och återvinna. Samtliga har även fyllt i formuläret och besökt en återvinningscentral."

Hissmoskolan. Klass 2B. Krokom

Krokom

"Studiebesök på Lundstams i Östersund. Det är ett företag som sorterar olika sorters avfall ex. papper, kartong, glas, så att det sen kan bli nya produkter."

Hissmoskolan. 2a. Krokom

Västra Frölunda

"Vi samlade ihop rejält med överfyllda papperskassar, ca 10-12 stycken. Barn och vårdnadshavare var engagerade och tog med sig massa dryckeskartonger hemifrån. Gruppvis, med 6-7 elever, gick vi till vår närmsta återvinningsstation för att ge vårt bidrag till miljön. Containern för papperskartonger var nästan överfylld när vi var där så vi fick trycka ner kartongerna ordentligt. När en av grupperna var där hade de turen att få se när sopbilen kom för att tömma containern. Väldigt spännande! Kommentarer som sades av eleverna: ”Förpackningarna kan börja ett nytt liv nu!” ”Hej då mjölkpaketet, du kanske blir toapapper!” ”Det är synd att slänga dem, man kunde ha hällt i mer mjölk i dem så behöver man inte slänga dem.\" "

Önneredsskolan. Förskoleklass Skäret. Västra Frölunda

Hyllinge

"Alla elever har fått räkna hur många dryckeskartonger de använder hemma. Vi har byggt fågelholkar av dryckeskartonger, vi har sorterat sopor på skolans återvinningsrum. Plockat upp skräp vi sett ute i naturen. Vi har även fått sopsortera genom att klippa och klistra bilder på olika sorters sopor och placera dom i \"rätt\" kärl på ett papper."

Hyllinge skola. Förskoleklass A. Hyllinge

Norsborg

"Alla elever har bidragit med att hitta kartonger som vi ska återvinna. Därefter promenerade vi tillsammans till närmsta återvinningsstation, eleverna fick själva förklara vad för typ av material de hade och i vilken container de skulle kastas."

Karsby International School. 3A. Norsborg

Arvika

"Vi samlade ihop våra kartonger och gick tillsammans till en närliggande återvinningsstation. Vi studerade de olika containers. Under tiden fick vi även möjlighet att se när de tömde då det kom en lastbil. "

Styckåsskolan. Klass 1. Arvika

4-6

LINKÖPING

"Hejsan! Hållbar utveckling är något som vi på vår skola jobbar för, därför var det givet att vi ville delta i Kartongmatchen. De två veckor vi arbetade för att samla in dryckesförpackningar som hade förbrukats i de olika hemmen och på vår skola, var det äntligen dags att gå och lämna dessa säckar. Vi gick till källsorteringsrummet på skolan. Med vänliga hälsningar Susanne och eleverna på Nya Rydsskolan"

Nya Rydsskolan. Klass 6A. LINKÖPING

Lund

"Klassen har besökt skolans återvinningsstation. Eleverna har sedan fått skapa olika filmer med temat "rädda vår planet". De har skrivit manus och sedan filmat och redigerat. Vissa valde att göra humoristiska filmer medan andra gjorde mer allvarliga filmer. I filmerna använde vi en del av kartongerna som samlats in."

Fäladsskolan. 09b. Lund

Östra Karup

"Hej! Vi i klass sex har jobbat med Hållbar utveckling i några veckor. När jag berättade att vi skulle skicka in en film om kartongåtervinning till Kartongmatchen blev alla eld och lågor. Det är en kreativ klass och nästan alla ville göra en film, därför skickar vi in flera filmer och en bild. Vi har skolans källsortering i källaren, utanför matsalen. Därifrån bärs alla kartonger med jämna mellanrum ut till en stor container. Detta görs av fyrorna på skolan, som är ”Kartonghjältar”. Hälsningar från Eva, Camilla och klass sex!"

Östra karups skola. Klass 6. Östra Karup

Södertälje

"Vi har räddat massor av kartonger från att hamna i soporna! Många i vårt område visste inte hur viktigt det var att återvinna men nu vet alla i klassen och deras familjer och kusiner och grannar. Vi har även förstått att vi har väldigt bra skolmat. Förut klagade vi alltid på maten men nu förstår vi varför det serveras närproducerad mat och vi i klassen har blivit mycket bättre på att äta grönsaker men framförallt så slänger vi inte mat längre! Vi känner oss som riktiga Kartongspråkrör!"

Wasaskolan. 4a. Södertälje

Össjö

"Vi har samlat in dryckeskartonger på skolan. Sköljt ur dem och vikt ihop dem. Till sist la vi dem i kärlet för pappersförpackningar som vi har på skolan. Vi har nämligen inte en återvinningsstation tillgänglig i vår by. "

Össjö Skola. Össjö 4. Össjö

Jämjö

"Vi har lämnat en del av våra kartonger gemensamt på den återvinningsstation som ligger precis bredvid skolan. Det är samma station man kan se i videor inför Kartongmatchen. De elever som var med för två år sedan går fortfarande på vår skola. Sammanlagt hade vi 512 förbrukade kartonger och av dessa återvanns 483, det ger att 94% av våra kartonger återvanns."

Jändelskolan 4-6. 5A. Jämjö

Arvika

"På Kyrkebyskolan har elevrådet önskat att vi ska återvinna matavfallet, precis som de flesta gör hemma. I varje klassrum står nu en behållare för matavfall som töms av klassvärdarna. Vi har även varit på besök i skolans återvinningsrum. "

Kyrkebyskolan. 4A. Arvika

Lagan

""

Åbyskolan. 5a. Lagan

Sunne

"Vi har arbetat med introduktionen och informerat vårdnadshavare om Kartongmatchen. Både vårdnadshavare och elever var delaktiga, fört statistik över klassens förbrukade och återvunna dryckeskartonger under två veckor (v.39 och v40). Vi har också haft ett besök till en återvinningssatation och sorterade förpackningar. Vi på skolan har en egen återvinningsstationen där vi sorterar och återvinner. (Fadjer Alwan/Östra skolan)"

Östra skolan . Årskurs 4. Sunne

LINKÖPING

"Hejsan! Vi i åk 6 på Nya Rydsskolan i Linköping jobbar med Hållbar utveckling och utrustar våra elever för framtiden. När våra elever fick informationen att vi skulle anmäla oss till Kartongmatchen, var det inga problem att sätta igång dem. De var väldigt aktiva att samla in och återvinna. Vi har vår källsortering i ett speciellt rum och dit gick vi med våra 6 sopsäckar fulla av dryckesförpackningar och en säck med 25 st. i. Eleverna arbetade med stor engagemang och glädje att göra nytta. Detta är något vi kommer att fortsätta med. I klassrummet har vi sorteringskärl för papper, kartong, plast, batterier, brännbart och matavfall. Med vänliga hälsningar Susanne och åk 6 på Nya Rydsskolan."

Nya Rydsskolan. Klass 6B. LINKÖPING

Lund

"Vi har arbetat med att göra egna filmer om återvinning av kartong. Den här filmen röstades fram av klassen. Vi har pratat mycket om att återvinna kartong och andra saker för att vara rädda om naturen. Vi har också besökt skolans soprum/återvinning. "

Fäladsskolan. 09d. Lund

Lund

"Eleverna har i mindre grupper gjort filmer om varför man ska återvinna. De fick sedan i klassen rösta fram den bästa filmen. Det vinnande bidraget iscensatte \"Kartongnytt\" där programledaren intervjuade två animerade pappersförpackningar som berättade om vilka förpackningar de varit och vilka de trodde att de skulle bli i framtiden. Filmen förklarade också varför man ska återvinna kartong. "

Fäladsskolan. 09c. Lund

Blidsberg

"Vi har pratat om vad man återvinner, hur och varför. Vi gick tillsammans till återvinningen och alla fick återvinna. Vi pratade om hur man återvinner i olika containrar och vad man ska tänka på. Vi har filmat men jag (fröken) vet inte hur jag ska skicka den."

Blidsberg skola. Klass 4. Blidsberg

Lund

"Eleverna fick i uppdrag att skapa en film med syfte att främja de positiva aspekterna med återvinning. Eleverna blev indelade i grupper. Den vinnande gruppen gjorde en film där huvudpersonen vid namn “Kartongmannen” stred mot fienden vid namn “Miljöplågaren”. Miljöplågarens motiv till att han hatar miljön är att han tror att det var kartonger som mördade hans föräldrar. De strider mot varandra tills att Miljöplågaren får reda på att det ej var kartonger som mördade Miljöplågarens föräldrar. Tills sin förvåning så var det onödiga plastleksaker som mördade Miljöplågarens föräldrar. Filmen slutar med att Miljöplågaren planterar ett träd för att visa att man kan skapa mer kartong genom att värna om miljön. "

Fäladsskolan. 09a. Lund

Laholms kommun

"Under två veckor förbrukade klassen 490 dryckeskartonger, av dem återvanns 469. I Laholms kommun har alla villor egna återvinningstunnor, två tunnor med fyra fack i varje. Eleverna i klassen har lagt sina dryckeskartonger i de egna tunnorna och detta har de dokumenterat. \"Det är bra att vi slipper köra iväg med bil till återvinningsstationerna, det är inte bra för miljön.\" -Klass 5 Skottorpsskolan"

Skottorpsskolan. 5. Laholms kommun

Uddevalla

"Vi har gissat hur lång tid det tar för olika material att brytas ner i marken och satt fast olika material (inkl kartong) på en bräda och grävt ner den för att följa vad som händer (eller inte) med olika material under ett helt läsår. Vi har diskuterat och resonerat utifrån olika påståenden om återvinning, sant eller falskt samt tränat på att motivera våra svar. Vi har tagit reda på hur många gånger olika material kan återvinnas. Vi har ritat en serie om vad vi tror händer med en dryckeskartong när den är förbrukad och sen har vi sett en film som visar vad som händer och därmed lärt oss mer om det tekniska systemet kring återvinning i Sverige. Vi har gjort en undersökning i hemmet kring återvinningsgraden av dryckeskartonger. Vi har besökt skolans återvinningsstation (se bild) för att återvinna olika material. Slutligen har vi besökt en utställning som heter RE:USE på vårt lokala museum som handlar om hur olika material kan bli nya saker som man kanske inte tänkt på samt vilka utmaningar och möjligheter som finns med våra olika material i produkter vad gäller miljö, hälsa och ekonomi. "

Norrskolan. Klass 5. Uddevalla

Åstorp

"Elever och föräldrar har återvunnit kartonger och lärt sig i vilket sopkärl man återvinner kartongerna."

Rågenskolan. 4. Åstorp

Göteborg

"Vi har samlat dryckeskartonger samt matkartonger. Innan vi slängde dem i containern plockade vi i sär plastkorken som vi självklart slängde bland plast. Vi tryckte ihop våra kartonger så att de skulle ta mindre plats i återvinningscontainern. "

Lundenskolan Gula huset. Lundenskolan 5B . Göteborg

Partille

"Vi har gått igenom powerpoint-presentationen och varje elev har fått svara på frågorna i quizet. Vi har läst på om de tre olika djuren och sedan röstat på vilket var och en allra helst vill rädda. Vi har promenerat till närmsta återvinningsstation. Vi hade med oss några kartonger att återvinna och vi filmade vårt besök. "

Kvibergsskolan. 4-5 . Partille