Baggebygård förskola
Virveln

Kommun: Lidingö stad

Verksamhet: Förskola

Antal barn/elever: 42 st

Pedagogens namn: Ann-Charlotte Blomgren

Redovisade uppgifter

"Ordet återvinning är något vi pratar mycket om på förskolan just nu. Alla är engagerad i arbetet med match 2. Vi passade på att titta hur det ser ut på våra olika tetra förpackningar vi har på förskolan för att få inspiration inför uppgiften. När barnen satt i mindre grupper och gjorde sina bidrag samtaldes det om hur vi kan återvinna mer på förskolan. Barnens idéer tog vi fasta på så nu blir det granar och pepparkakshus av kartong. Julkulor av gamla lampor och snöstjärnor som vi skapar av skruvkorkar från mjölkpaketen. Vi ser att medvetenheten växer med de olika uppgifterna hos barnen och att de tar med sig sina kunskaper hem."

"Vi gick med förskolans förpackningar till en närliggande återvinningsstation då det inte finns i direkt anslutning till förskolan.Barnen är aktiv och ser till så vi pedagoger inte glömmer att sopsortera. Barnen önskade att vi skulle ha en egen liten återvinningsstation på förskolan. Tillsammans med barngruppen ordnade vi fram hyllor, sorteringskärl och skyltar. Vi har även börjat att återvinna våra matrester."

"Så var det dags för vår sista match. Hur når vi ut till 100 personer var den stora frågan. Barnen hade olika ideèr om vad vi kunde göra. Kanske stå på ett torg Skriva brev Åka buss och berätta En utställning Tillsammans kom vi överens om att en utställning skulle vara roligt. Nu var det upp till oss pedagoger att hitta en lämplig lokal. Vi tog då kontakt med vårt bibliotek på Lidingö. Självklart fick vi ha en utställning där. Under tre dagar visade vi upp vårt arbete med kartongmatchen och allt vi gjort runt det arbetet. Barnen gjorde tydliga skyltar med olika budskap. Skräp kan bli konst Ta hand om naturen Barn lär vuxna att återvinna Vår egen miljöstation var med och barnen visade besökarna hur man sorterar rätt. Match nummer två visades också i form av två stora mjölkpaket som barnen skapat av kartonger som målades och sedan klistrade vi på våra olika budskap på dem. Barnen ville också att det vi skapat i återvinningsmaterial: Tavlor, mikrofoner till vår mellofest och bilder på det vi skapat under julen skulle vara med. Under dagarna var barnen på utställningen och pratade med folk som gick förbi och berättade engagerat om vårt arbete. Barnen såg till att över 100 personer fick ta del av deras budskap. "