Förskolan Gullvivan
Gårdstrollen

Kommun: Hallsbergs kommun

Verksamhet: Förskola

Antal barn/elever: 16 st

Pedagogens namn: Isabelle Djus

Redovisade uppgifter

"Gårdstrollen är en avdelning 1-3. Vi har pratat om vikten av återvinningen tillsammans med barnen, och går regelbundet till återvinningsstationen, där alla barn, oavsett ålder, är med och hjälper till att återvinna pappersförpackningar, plast o.d. Denna design är ett sätt för oss att visa att även små avtryck gör skillnad! De färgade prickarna är fingeravtryck från både barn och pedagoger. Att de har olika färger representerar mångfalden. Bilden på händerna representerar behovet av gemenskap i miljöarbetet. De andra två bidragen representerar ”naturen som man inte ska skräpa ner”."

"Bilden är tagen efter att några våra små miljöhjältar hade kastat all återvinning från förskolan (kartonger, mjölk- och yoghurtförpackningar, smörpaket, glasburkar och metall). Tillsammans klarar vi det! Gårdstrollen är en småbarns avdelning med barn mellan ett och tre år. Vi introducerade kartongmatchen på avdelningen genom att titta på Powerpoint- presentationen (och förenkla den en hel del) och genom att läsa den första sagan om Tretra Brick vid ett par tillfällen. Vi har diskuterat vikten av att återvinna och att det blir nya saker av det man kastar i återvinningskärl. Vi har varit vid ett flertal tillfällen till närmaste återvinningsstationen och alla våra barn får vara med och kasta mjölkpaket o.d. Om det ligger skräp på marken är barnen duktiga på att tala om för oss pedagoger att vi ska plocka upp det.. Vi har även introducerat temat för vårdnadshavarna och märker att alla är med oss och vill bidra! Stolta är vi över våra små miljöhjältar och vill avsluta med att det aldrig är för tidigt att lära sig att vara rädd om miljön och agera rätt! "

"Tillsammans med barnen har vi tillverkat en julgran av återvinningsmaterial (mjölk- och yoghurtförpackningar, korkar, kartonger, plastflaska). Vi har även gjort ca 100 kort med hjälp av mallen som finns på webbsidan. Varje kort har barnen ritat på och vi har klistrat ett budskap om återvinning tillsammans med en julhälsning samt kort på vår julgran. Barnen kommer att dela ut korten tillsammans med sina familjer. För att nå ut till ännu fler har vi lagt ut en julhälsning på förskoleområdets gemensamma teams. Där la vi ut ett kort på vår julgran tillsammans med en text som lyder såhär: ”Vi på Gårdstrollen är med i en tävling som heter kartongmatchen, och den sista matchen handlar om att man ska tala om för 100 hur viktigt det är med återvinning. Därför passar vi på att skicka en liten julhälsning till er alla därute, och uppmanar er (om ni inte redan gör det) att återvinna tillsammans med barnen och lägga grunden för en hållbar framtid. God Jul till er alla från oss alla!” Så med dessa insatser hoppas vi att vi har nått ut till många fler än 100! "