Stensjöns Förskola
Förskola

Kommun: Malmö stad

Verksamhet: Förskola

Antal barn/elever: 17 st

Pedagogens namn: Nina Persson

Redovisade uppgifter

"Barnen designade sin egen mjölkpaket och var inspirerad av introuppgiften om havet, havssköldpaddor, tigern och isbjörnen. På denna bilden finns alla färger med - blå från havet, gul och orange från tigern, vit från isbjörnen och grön/brun från havssköldpaddan."

"Vi besökte återvinningsstation nära förskolan med barnen, trampade på förpackningarna som barnen har tagit med från hemmet och kastade dem sen i återvinningskonteiner. "

"2018-11-12 Idag började vi med Kartongmatchen. Vi registrerade vår avdelning på webbsidan samt skickade ut information till vårdnadshavarna och började med introduktion till barnen. 2018-11-13 De yngsta barnen tittade på introduktionsfilmer om tigern, isbjörn och havssköldpaddan. De äldsta barnen tittade på PowerPoint och gjorde quiz om återvinningen. Vi fick fem rätt av sju frågor. 2018-11-16 Två barngrupper fördjupade sig i fakta om isbjörnen. De tittade på film och vi pratade om hur lång isbjörnen kan bli 2,5 m och de kan väga upp till 600 kg. De äter fisk, sälar och vikare. De fryser inte eftersom de har mycket fett och tjock päls. Vi diskuterade om vad som händer om havet smälter, den globala uppvärmningen. Vi sjöng en sång om en isbjörn \"Isidors sång\". Idag har Kartongmatchens material kommit och första klistermärkena är utdelat. Alla barn har sitt eget häfte och för varje dryckeskartong (t.ex. mjölk, fil, juice, yoghurt, grädde mm) som lämnas i förskolan så får ert barn klistra upp ett klistermärke på motivbilden. Vi tar emot max 10 kartonger per barn (för att där finns 10 klistermärke att klistra i häften) och senare återvinner vi kartongerna tillsammans i en återvinningsstation. 2018-11-19 En barngrupp har tittat på film och diskuterat fakta om tigern, som också är ett utrotningshotat djur. Vi sjöng en sång om tigern. 2018-11-27 Grupp ett designade varsin mjölkförpackning som de tyckte den skulle se ut. 2018-12-03/04 Barnen har varit på återvinningsstationen vid förskolan och återvunnit sina medtagna förpackningar som de fått klistermärken för. De barn som inte ännu tagit med förpackningar har återvunnit förpackningar från förskolan. 2018-12-04 Grupp två och tre designade varsin mjölkförpackning som de tyckte den skulle se ut. 2018-12-13 Barnen har ritat/målat på en bild av en förpackning som de använt till collage. De kommer att använda collaget för spridning av budskapet i kartongmatchen: ”Att alla tomma kartonger inte är skräp utan är en viktig råvara som kan återvinnas. Genom återvinning sparar man resurser och minskar energianvändningen och din egen klimatpåverkan”/Kartongmatchen Var med och sprid budskapet till alla ni känner. Ju fler som vet detta ju bättre för miljön blir det. Barnen har tagit hem sitt häfte och klistermärken som vi har arbetat med under projektet ”Kartongmatchen”. De fick en tatuering också med förpackningar på. 2018-12-14 Idag har vi skickat in den sista uppgiften till Kartongmatchen. Vi har också spridit budskapet till alla avdelningar på Stensjöns förskola. "