Guldsmedens förskola
Blå

Kommun: Gävle kommun

Verksamhet: Förskola

Antal barn/elever: 17 st

Pedagogens namn: Lena Persson

Redovisade uppgifter

"Vi har använt oss av sagan om Tetrabirk , sett inspirationsfilmerna som finns i ert material. Och jobbat med återvinning hela hösten."

"Nu har vi alla barn på blå återvunnit hemma med våra familjer. Fått våra fina tatueringar, tittat på filmer från kartongmatchen, läst sagan om Tetra Birk. Där har vi fått mycket kunskap om vad som händer med det vi hjälps åt att återvinna. Tänka sig att kapsyler kan bli bilar, och matrester kan göra så det växer på våra åkrarna. Här på förskolan har vi en egen mindre återvinningsstation där barnen aktivt kan vara med och återvinna, plast, glas, papper, kartong, matrester och metall. "

"Vi började med att se filmerna om de olika djuren, filmen om havssköldpaddan gjorde stort intryck, barnen har ritat havssköldpaddor och pratar mycket om hur plast och skräp kan skada och döda djur och fiskar i havet. Pedagogerna visade hur stor en havssköldpadda kan bli, Lena och Malin tillsammans så tunga kan de bli. Barnen har återvunnit tio kartonger tillsammans med sina vårdnadshavare i hemmet och fått sina fina tatueringar som bevis. Här på Guldsmeden har vi en egen liten återvinningsstation där barnen hjälper oss att sortera i rätt kärl. Efter vi läst sagan om Tetra Brik designade barnen mallarna till återvinningskampanjen. Vi har haft besök av en miljöpedagog ifrån Gästrike återvinnare. Hon visade en film om en flicka som blev en miljöhjälte och lät barnen sedan sopsortera många olika material. Hon visade oss hur vi lätt kan skilja på aluminiumfolie och plast som ser ut som folie. Genom att knöla ihop det i handen, folien förblir liten medan plasten vecklar ut sig igen och blir lika stor. Nu skall vi sprida budskapet till minst hundra, barnen har målat mallarna ifrån kartongmatchen, som de sedan tagit med hem och delat ut till grannar, släkt och vänner. Budskapet på baksidan är \"Återvinn och bli en miljöhjälte, det är så lätt och rätt\" På eget initiativ har barnen spridit budskapet till vår kock och barnen på övriga avdelningar, genom att på en samling berätta om hur vi alla kan bli miljöhjältar och hur viktigt det är att vi alla hjälps åt. Bilden på vår härliga matta full med inspirationsmallar ligger ute på Instagram, där kan alla föräldrar på hela förskolan följa oss. Vi fortsätter vårt arbete tillsammans för att nå målet på 50% återvunna dryckeskartonger 2020. Hälsningar avd. Blå Guldsmedens förskola i Valbo "