Lidhults förskola ÄLVAN
Älvan

Kommun: Ljungby kommun

Verksamhet: Förskola

Antal barn/elever: 17 st

Pedagogens namn: Jenny Carlsen

Redovisade uppgifter

"Barnen är i åldern 4-5 åringar. Vi pratade om att man kan samla kartonger hemma o när man ska till affären så kan man ta med o slänga det. Man kan ha en som är ansvarig hemma för kartonger o återvinningen. Va inte lätt för dessa barn att rita, men ett av barnen ritade vägen fram till återvinnings containern, det är det bidraget vi vill tävla med. Barnen tycker det är roligt med olika uppgifter "

"Mer än hälften av barngruppen har gjort sin \\\"läxa\\\", slängt 12 kartongförpackningar och satt dit 12 klistermärken. Detta har barnen tyckt varit roligt och de har även fått med sig sina föräldrar på detta. Förskolan går till återvinningen en gång i veckan och slänger både kartong, papper, glas m.m. Barnen vet nu vad kartonger är och vet i vilken container det ska slängas i. Även om vi hittar skräp på vägen till återvinningen så plockar vi upp detta, oavsett vilket materiel det är. Ibland råkar vi pedagoger slänga mjölkkartonger i papperskorgen och då reagerar barnen och berättar att den ska till återvinningen. Ett roligt material att jobba med."

"På grund av att våra barn är i åldern 5-6 år så va denna sista uppgift lite svår för dem att förstå. Vi har ritat och satt upp på vårt fönster så att de som går förbi förskolan ska kunna se och läsa att det är bra att återvinna kartonger. Vi har dekorerat mjölkkartonger med silkespapper och sedan byggt ett hus av mestadels mjölkkartonger. Det ska bli ett hus till Petter och hans fyra getter, den ena geten ville också vara med på bild. Varje vecka har vi gått till återvinningen och slängt kartonger. Barnen tycker detta är bra och de börja förstå varför vi ska slänga dem. Vi har pratat om det rätt mycket"